Λευκάδα

Το όνομα της Λευκάδας προήλθε από το όνομα «Λευκάς πέτρα» που είχε το νοτιότερο ακρωτήρι του νησιού. Από τα λευκά και άγρια βράχια του ακρωτηρίου, ο μύθος θέλει την ποιήτρια Σαπφώ να δίνει τέλος στη ζωή της από έρωτα.
Η Λευκάδα είναι παγκοσμίως γνωστή για τις εντυπωσιακές παραλίες της. Τροπικά νερά και ολόλευκες αμμουδιές εκτείνονται σε μία ακτογραμμή με συνολικό μήκος 116km. H δυτική πλευρά του νησιού, άγρια στην όψη και ως επί το πλείστων ανέγγιχτη, κυριαρχείται από γκρεμούς, πυκνά πευκοδάση και πανέμορφα τοπία. Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς παραλίες της δυτικής πλευράς είναι το βραβευμένο Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί, κοντά στο χωριό Αθάνι. Βορειότερα κοντά στο ψαροχώρι Άγιος Νικήτας βρίσκονται τα Πευκούλια, ο Μήλος και φυσικά η πιο κοσμική παραλία του νησιού, το Κάθισμα.
Το Κάθισμα είναι μια από τις πιο όμορφες, δημοφιλείς και ζωντανές παραλίες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, χάρη στην εύκολη πρόσβαση και τις ανέσεις που προσφέρει, όπως πάρκινγκ, εστιατόρια, καφέ και beach bars. Λίγο πιο κοντά στην πόλη της Λευκάδας μπορεί κανείς να βρει την παραλία του Αϊ Γιάννη, συνολικού μήκους 5χλμ, έναν αγαπημένο προορισμό των kite surfers. Τέλος η ανατολική και νότια πλευρά διαθέτει ήρεμα κρυστάλλινα νερά και βοτσαλωτές ακτές.
Τα Σύβοτα και η Βασιλική είναι δύο από τα μεγαλύτερα κέντρα ιστιοπλοΐας και windsurfing της Μεσογείου.